Babesioza este o zoonoza sezoniera produsa de un parazit endoglobular, transmis prin intermediul capuselor care reprezinta gazde definitive si rezervor de babesii in natura. Gravitatea bolii depinde de intensitatea infestatiei, patogenitatea tulpinei de babesii precum si de reactivitatea organismului parazitat.
In natura exista mai multe specii de babesii ce pot determina imbolnavire la toate speciile de mamifere. Omul se poate infesta prin intepatura de capuse ce paraziteaza cainele.
Transmiterea se face pe cale transcutanata, in timpul hranirii capuselor infectate, care, odata cu saliva inoculeaza elemente infestante. Dupa patrunderea in hematii, consecutiv proceselor de nutritie si multiplicare a babesiilor rezulta toxine metabolice, paraziti morti si hematii distruse.
Manifestari clinice: La caine forma acuta evolueaza cu febra, anorexie, prostratie, icter, anemie, tulburari respiratorii si nervoase, hemoglobinurie; moartea survine la 5 - 10 zile de la imbolnavire. In forma cronica evolutia este de mai multe saptamani, predominante fiind anemia si slabirea accentuata.
Prognosticul este rezervat sau grav in formele acute mai ales la animalele care nu sunt indigene.
Tratamentul este specific (berenil,acaprin,imidocarb) si simptomatic (cardiotonice, preparate antianemice, seruri glucozate etc.) insa eficacitatea terapeutica depinde de momentul interventiei, orice intarziere diminuind procentul vindecarilor.
Profilaxia vizeaza deparazitari externe periodice si avand in vedere caracterul sezonier al bolii in special primavara.