Mentionam ca aceste informatii nu tin locul consultatiei medicului veterinar care coroboreaza valorile analizelor cu datele clinice.
Analize de laborator
Aceste examene paraclinice permit medicului veteinar sa dea o mana de ajutor in sustinerea sanatatii animalului dumneavoastra. Testele de sange sunt adesea recomandate atat pentru animalele sanatoase (cele care urmeaza sa suporte o anestezie), cat si pentru animalele bolnave. Prin intermediul interpretarii analizelor, medicul veterinar reuseste sa trateze mai rapid afectiunea respectiva.
RINICHI
BUN (uree) - cresterea acestui parametru poate indica o alterare a functiei hepatice, dar si alte modificari, ca de exemplu> deshidratarea, bolile cardiace, socul, obstructiile uretrale. Scaderea parametrului indica hiperhidremie.
CREA (creatinina) - cresterea avertizeaza cu privire la posibile modificari ale functiei rinichilor. Scaderea parametrului indica o atrofie musculara.
PHOS (fosfor) - concentratia scazuta a acestui parametru indica afectarea functiei renale, pe cand cresterea lui indica boli renale, intoxicatii, hipertiroidism si tulburari de sangerare.
CA (calciu) - concentratiile anormale de calciu pot indica o gama vasta de boli, printre care: tumorile, hipertiroidismul, bolile renale.
FICAT
ALT (alaninaminotransferaza) - este un indicator al afectarii ficatului.
ALKP (fosfataza alcalina) - concentratia ridicata poate indica afectiuni hepatice, sindromul Cushing sau cresterea osoasa activa la animalele tinere.
GGT (gama glutamiltransferaza) - cresterea enzimei indica boli cu localizare hepatica.
ALB (albumina) -cresterea proteinei indica deshidratare; scaderea proteinei poate indica> hemoragii, boli intestinale, hepatice sau renale.
TBIL (bilirubina totala) - cresterea acestui parametru indica boli hepatice (insuficienta hepatica sau afectari ale colecistului) si anumite tipuri de anemii.
BILE ACIDS (acizii biliari) - cresterea indica> scaderea functiei hepatice, modifcari ale circulatiei sangvine.
PANCREAS
AMYL (amilaza) - cresterea acestui parametru indica pancreatita sau boala renala.
LYPA (lipaza) - cresterea indica afectiuni ale pancreasului sau ale rinichilor.
PROFIL PROTEIC
TP (proteina totala) - cresterea proteinei totale poate indicadeshidratare sau probleme inflamatorii, iar scaderea ofera informatii legate de disfunctia hepatica, probleme grastrointestinale si renale.
ALB (albumina) - cresterea indica deshidratare, pe cand scaderea poate reprezenta afectiuni ale ficatului.
GLOB (globulina) - cresterea parametrului indica afectiuni inflamatorii sau infectii cronice, scaderea lui indica probleme gastrointestinale si deficienta in sistemul imunitar.
ELECTROLITI
NA (sodiu) - cresterea indica deshidratare si dezechilibrul electrolitic, fiind frecvent asociat cu deshidratarea survenita in urma vomelor repetate si a diareei. Sunt incriminate, de asemenea, boala Addison si bolile renale.
K (potasiu) - cresterea poate indica insuficienta renala; valoarea scazuta a potasiului pot avea ca si cauze diareea sau voma.
Cl (clorul) - cresterea acestuia indica deshidratare, iar scaderea lui poate fi provocata de voma sau diaree.
ANALIZE CONSTANTE
GLU (glucoza) - concentratia ridicata poate incrimina diabetul zaharat; concentratia scazuta poate provoca lesin, convulsii si coma.
AST (aspartaminotransferaza) - cresterea enzimei poate indica boli ale ficatului si lea musculaturii.
CK (creatinkinaza) - indica, de obicei, leziuni la nivel muscular.
CHOL (colesterol) - cresterea indica o varietate de afectiuni ale metabolismului. mai pot fi incriminate> diabetul, hipotiroidismul, boala Cushing, pancreatita sau afectiuni ale rinichilor; scaderea indica insuficienta hepatica si probleme intestinale.
TRIG (trigliceridele) - reprezinta o forma de grasimi in sange; nivelul ridicat de trigliceride este un factor de risc in aparitia diabetului si a bolilor cardiovasculare, boala Cushing sau hipotiroidism.
CORTIZOL - cresterea incrimineaza boala Cushing (cuprinde un protocol de efectuare prin stimulare de ACTH si dexametazona)< scaderea acestuia indica boala Addison.
T4 (tiroxina) - este un hormon tiroidian care indica, prin scaderea acestuia, hipertiroidism (in special la pisici)< cresterea lui indica hipotiroidism (in special la catei).
ACIDUL LACTIC - niveul crescut de acid lactic indica necesitatea de a examina transportul si consumul de oxigen; nivelul crescut de oxigen indica o rata de mortalitate crescuta.
HEMOLUECOGRAMA
Aceasta este una dintre analizele de sange cele mai des efectuate. Hemoleucograma aduce informatii utile privind starea de sanatate a animalului dumneavoastra. Rezultatul obtinut in urma analizei ne poate ajuta sa monotorizam atat starea de sanatate, cat si stadiul de avansare sau stagnare a bolii animalului, in urma initierii unei terapii. Din aceste considerente, hemoleucograma este o analiza de sange primordiala.
RBC (globulele rosii), HCT(hematocritul) si HGB (hemoglobina) - cresterea acestor parametrii indica deshidratare, ca urmare a nivelului crescut de globule rosii; scaderea indica anemie si afectarea capacitatii de a transporta oxigenul din celulele rosii.
MCV (volumul mediu al eritrocitelor) - cresterea parametrului indica prezenta a unui numar mare de eritrocite care pot provoca anemie; scaderea indica prezenta unui numar mic de eritrocite, care pot fi asociate cu boli cronice sau deficienta de fier.
MCH (volumul mediu de hemoglobina) si MCHC (concentratie medie de hemoglobina) - cresterea are loc in urma pierderii unei cantitati insemnate de apa din corp prin transpiratie, febra, varsaturi care pot provoca deshidratarea; scaderea acestor parametrii poate fi provocata in urma anemiilor sau a pierderilor de sange.
RDW (largimea distributiei eritrocitare) - cresterea parametrului indica un semn precoce a deficitului de fier.
RETIC (reticulocitele) -sunt eritrocite anucleate tinere; numarul scazut de reticulocite apare in anemii non-regenerative,cum ar fi deficitul de fier, anemia din bolile cronice; numarul crescut de reticulocite este indicator de eritropoieza regenerativa (cresterea productiei eritrocitare medulare sub actiunea eritropoietinei).
Globulele albe-Leucocitele
WBC (numarul total de leucocite) - numarul ridicat de globule albe poate fi semnul unei infectii bacteriene sau a sindromului inflamator; numarul scazut de globule albe poate releva o alterare a apararii imunitare.
Exemple de globule albe: tipuri diferite de celule albe precum NEU (neutrofile), LYM (limfocite), MONO (monocite), EOS (eozinofile) si BASO (bazofile) pot indica diferite tulburari precum> inflamatia, stresul sau chiar leucemie.
NEU: au un rol major in apararea antiifectioasa primara a organismului.
LYM: sunt celulele sistemului imunitar care produc anticorpi.
MONO: absorb si distrug corpii straini, microorganismele daunatoare, toxinele, celulele senescente, moarte sau alterate, ajuta la aliminarea tesuturilor moarte si canceroase.
EOS: contin proteine care ajuta corpul sa lupte impotriva infectiei survenite din cauza organismelor parazitare,cum ar fi viermii.
BASO: sunt celule imune implicate in procesul de aparare al organismului impotriva inflamatiilor. Joaca un rol important in raspunsurile alergice.
PLT(Plachete sangvine/trombocitele)
PLT (plachetele sangvine): determina numarul celulelor care formeaza cheagurile sangvine in caz de hemoragii.
MPV (volumul mediu al trombocitelor): indica uniformitatea de marime a populatiei trombocitare.
PDW (variatia in volum a trombocitelor): rolul cel mai important il joaca in coagularea sangelui, ele declansand debutul hemostazei (hemostaza primara).
ANALIZE DE URINA
Urina este un lichid biologic de excretie, cu o compozitie chimica foarte complexa, care poate suferi modificari in anumite stari patologice. Analiza completa de urina include determinarea caracterelor fizice (culoare, aspect, greutate specifica), chimice (pH, proteina, glucoza, corpi cetonici, bilirubina) si examenului microscopic al sedimentului.
Greutatea specifica (densitatea urinei) - masoara capacitatea rinichiului de a concentra urina.
pH-ul: indica capacitatea tubilor renali de a mentine echilibrul acido-bazic al plasmei si lichidului extracelular.
Pro (proteina): reprezinta prezenta in urina a cantitatilor anormale de substante proteice datorita unor afectiuni renale sau extrarenale.
Glu (glucoza): prezenta glucozei insotita de o concetratie normala a glucozei sangvine indica un defect tubular in reabsorbtia glucozei, care se exprima prin scaderea pragului renal de eliminare a glucozei si este caracteristica diabetului renal.
KET (corpii cetonici): acestia apar in urina in conditii asociate cu alterarea metabolismului carbohidratilor, cand este metabolizata o cantitate crescuta de grasimi.
UBG (urobilinogenul) :este crescut in conditiile asociate cu icter hemolitic si insuficienta hepatica.
BIL (biirubina): exprima cantitatea de bilirubina din sange, care se gaseste in bila si se produce prin distrugerea celulelor rosii imbatranite la nivel hepatic.
RBC sau Hemoglobina: testul poate fi pozitiv din cauza hematuriei (urinare cu sange), hemoglobinurie sau mioglobinurie; sangele in urina este, deseori, un semn al inflamatiei, infectiei sau a unei traume.
WBC: numar excesiv de leucocite indica inflamarea tractului urinar.
UPC (raportul dintre proteina si creatinina): un test de urina important datorita afectiunii timpurii ale rinichilor care poate ajuta la monitorizarea tratamentului; cresterea valorii acestui raport indica pierderea semnificativa a proteinelor din rinichi.
TEST GIARDIA: Giardioza este una dintre cauzele frecvente ale diareei acute si cronice; produce imbolnavirea prin lezarea intestinului subtire, care conduce la sindromul de maldigestie - malabsorbtie. Netratata in timp util, aceasta boala poate provoca decesul animalului.
TEST DIROFILARIA (viermii intracardiaci la caine si pisica): infectie cu parazitul Dirofilaria immitis, poate fi fatala daca nu este diagnosticata si tratata la timp. Deseori, parazitul se poate localiza in organismul cainelui, insa poate cauza mari probleme si la pisici. Acest parazit este transmis de tantar, in stadiul de larva, care se dezvolta in aproximativ doua saptamani.
TEST BABESIA: boala este provocata de muscatura de capusa ce afecteaza, in principal, elementele figurate sanguine si limfoide.
TEST PARVOVIROZA: boala este foarte grava, deseori mortala din cauza problemelor grave gastrointestinale survenite.
Virusul imunodeficientei feline (FIV) si Virusul Leucemiei feline (FeLV): FIV ataca sistemul imunitar al pisicii si-l face vulnerabil fata de infectiile bacteriene, virale, micotice si parazitare oportuniste. FeLV este o boala virala incurabila care poate fi fatala, daca nu este tratata la timp.