Creșterea păsărilor de apartament este o pasiune plăcută, reconfortantă și ușoară. Dintre speciile de animale adaptate în casă (câini, pisici, păsări, rozătoare, reptile), păsările ocupă primul loc, ele necesitând un spațiu redus și o îngrijire sumară. De asemenea prezintă avantaj prin faptul că necesită cantități reduse de hrană și sortimente accesibile și pot fi lăsate singure 1 – 2 zile cu condiția asigurării necesarului de hrană și apă.
CE PĂSĂRI CREȘTEM?
PERUȘUL ONDULAT
Originar din Australia este cel mai mic din rândul perușilor dar și cel mai frecvent întâlnit printre preferințele crescătorilor. Există mai multe varietăți de de culoare, cele mai frecvente fiind culoarea galbenă și bleu. În general nu au moț, dar de mare efect și foarte cautate sunt varietățile cu moț.
Se crește în special pentru coloritul său încântător dar și pentru capacitatea sa de a imita graiul omenesc. Se poate îngriji un singur exemplar, mascul, pentru a-l învața să imite vorbirea omului sau o pereche sau mai multe pentru a putea studia comportamentul social al acestei specii. Pentru a putea învața vorbirea se va alege un mascul tânăr care va fi supus unui instructaj sistematic: în fiecare zi i se vor repeta răspicat și clar un cuvânt sau câteva cuvinte simple. S-a observat că sunt mult mai receptivi la tonalitățile înalte cum ar fi glasul de copil sau femeie.
PERUȘUL NIMFĂ (PAPAGALUL MOȚAT AUSTRALIAN)
Ocupă locul doi ca răspândire în crescătorii după perușul ondulat. Este o pasăre foarte frumoasă, blândă și neagresivă, putându-se ține la un loc cu păsări mai mici fără să le facă vreun rău. Poate imita vocea omenească și fluierăturile (mai ales dacă puii sunt luați din cuib și ținuți izolați). Au un moț lung și ascuțit la vârf în formă de pinten de cocoș care poate fi ridicat și coborât după voie. Culoarea sălbatică este brun-maronie, gri; la acestea au apărut mutații cum ar fi tărcat, albino, perlat. Culoarea albino este foarte frumoasă și apreciată: culoarea corpului este albă cu excepția capului galben și a penelor faciale roșii, ce contrastează puternic cu albul capului.
PERUȘUL MICUL ALEXANDER (PERUȘII CU BANDĂ LA GÂT)
Sunt de talie mare (40-43 centimetri), culoarea este verde cu anumite zone colorate în roșu, albastru, roz, negru, galben. Pot fi crescuți în colivii dar mai adecvat în voliere unde se vor pune obligatoriu vase cu apă pentru a se scălda deoarece sunt mari amatori de baie. De asmenea sunt mari rozători de lemn și de aceea este necesar să le punem la dispoziție permanent ramuri proaspete de pomi fructiferi și arbori de esență moale, corzi sau lăstari de viță de vie.
AGOPORNIS
Se mai numesc și PĂSĂRILE IUBIRII (LOVE BIRD) sau INSEPARABILII deoarece s-a dovedit că sunt niște păsări deosebit de sentimentale. Sunt de talie mică, cu coada scurtă și lată și un cioc galben portocaliu foarte strălucitor.
În funcție de culoarea maștii sunt mai multe specii de Agopornis din care cei mai cunoscuți sunt:
-AGOPORNIS cu cap de roz
-AGOPORNIS cu cap negru
-AGOPORNIS cu cap de piersică
Deși sunt păsări gălăgioase certărețe, neputându-se împăca cu alte specii și adesea nici cu semenii lor, sunt totuși foarte căutați și iubiți de crescători.
PAPAGALII ARA
Sunt cei mai mari papagali actuali, lungimea lor putând ajunge până la 1 metru.
Deosebit de frumoși și inteligenți sunt totuși mai rar crescuți în captivitate deoarece necesită voliere foarte mari și sunt sensibili la schimbări bruste de presiune atmosferică, de umiditate, de curenți de aer și soare puternic.
Specii mai importante:
-Ara cu aripi verzi
-ARARAUNA sau Ara cu piept galben
-Ara roșu alb-albastru
-Ara albastru-violet
-Ara verde-albastru
CANARUL
Specie înrudită cu cinteza și sticletele de la noi din țară, canarul este crescut în captivitate în special pentru trilurile lui melodioase și frumoase, dar și pentru coloritul și ținuta lor deosebită.
RASA CANARILOR DE ȚINUTĂ -talie mai mare, picioare foarte lungi, cu pene frizate, zbârlite.
-Frizații de Paris
-Frizații Olandezi
-Canarul cocoșat
-Canarul semilună
-Canarii moțați
RASA CANARILOR DE CULOARE -cei mai răspândiți în țara noastră. Au talie mică și penaj plăcut colorat (alb, galben, oranj, brun, verde și albastru)
RASA CANARILOR DE CÂNTEC- sunt apreciați și crescuți pentru cântecul lor melodios.
-Hartzer Roller
-Edel Roller
-Roller
La concursurile naționale și internaționale se apreciază profunzimea și blândețea sunetului și perfecțiunea cu care se execută repertoriul.
COLIVIA ȘI ACCESORIILE
Primul obiectiv atunci când achiziționam o pasăre este asigurarea condițiilor de viață cât mai confortabile și asemănătoare cu mediul natural.
Încă de la început specificăm că nici o colivie nu este suficient de mare deoarece, indiferent de dimensiuni ea nu va asigura spațiul din mediul natural.
O colivie corespunzătoare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să fie ușor manevrabilă
- să fie suficient de mare astfel încât să asigure mișcarea nestingherită a păsării
- să fie confectionată dintr-un material rezistent inoxidabil
- să fie ușoară și să se poata curața ușor
- să fie estetică și igienică, să asigure protecția păsării față de paraziți
- să fie dotată cu următoarele accesorii: vase pentru hrană și apă, vase pentru îmbăiat, coșulete pentru hrană verde, bețe sau stinghii pentru șezut ș.a.
- băița și vasul de apă trebuie să fie amplasate astfel încât să nu umezească planseul, să nu producă mucegai, iar în apa și hrana păsărilor să nu cadă murdarie sau fecalele păsărilor.
Colivia trebuie așezată corespunzator în apartament, astfel, ea trebuie așezată într-un loc luminos, aerisit dar fără curenți de aer și schimbări bruște de temperatură, chiar și pe perioade scurte. Lipsa razelor solare poate fi remediată cu ajutorul unei lămpi cu ultraviolete pusă la 1-2 m distanță de colivie câteva ore pe zi. Periodic colivia trebuie dezinfectată și odată cu aceasta și accesoriile. Bețele și stinghiile de preferat se vor înlocui.
VOLIERELE sunt colivii mai mari, în care se cresc papagali mai mari sau mai multe perechi de păsări.
PRINCIPII GENERALE DE HRĂNIRE
Hrana
Hrana păsărilor trebuie alcătuită rațional și variat astfel încât să fie cât mai apropiată de hrana din natură și să conțină toate elementele nutritive, vitaminele și mineralele necesare bunei funcționări a organismului. De asemenea trebuie să fie cât mai diversificată astfel încât pasărea să nu se plictisească și să nu diminueze pofta de mâncare a păsării.
Nutrețurile de bază sunt grăunțele administrate sub formă de amestec la care se adaugă obligatoriu nutrețuri verzi și suculente și apă.
Cu toate că păsările de apartament au un regim alimentar granivor, ele au totuși nevoie în anumite perioade (năpârlire) și de nutrețuri de origine animală cum ar fi lapte, ou de găină fiert sau crud, brânză de vaci etc.
Nutrețurile administrate păsărilor trebuie să fie hrănitoare, proaspete și să nu fie poluate, să nu conțină impurități, să nu fie râncezite sau mucegăite, să aibe miros și gust plăcut, să fie păstrate în vase curate și inoxidabile.
Hrana se administrează zilnic, o data sau de doua ori pe zi, la aceeasi oră, astfel încât, în funcție de ora mesei păsările își potrivesc “ceasurile biologice” și în apropierea acestor ore devin neliniștite și știm că trebuie să le administrăm hrană.
Apa
Păsările de apartament rabdă numai 12-16 ore fără apă, de aceea ele trebuie să aibe apă în permanență la dispoziție. Apa trebuie să fie proaspătă, curată, pusă în vase inoxidabile și la o temperature de aproximativ 16-19C. În colivie trebuie să aibe apă pentru băut și pentru scăldat. Nu este recomandată apa clorinată de la robinet ci “numai” apa tare de izvor.
RECOMANDĂRI PRIVIND MENȚINEREA SĂNĂTĂȚII PĂSĂRILOR DE APARTAMENT
Orice proprietar trebuie să știe că o pasăre sănătoasă are penajul curat, întreg, lucios și strâns alipit de corp. Este vioaie, are ochii limpezi, este bine dispusă, cântă, are pofăa de mâncare, are picioarele și ciocul curate, depune fecale în formă de mici bastonașe, cilindrice, cu pete albe la capete.
Exemplarele care se mișcă cu greutate, au penajul neîngrijit, mat, nu au poftă de cântat, au picioarele și degetele groase, netransparente, cu ghearele lungi și încovoiate, cu mandibulele ciocului neegale, sunt păsări bătrâne sau bolnave.
Fiecare pasăre achiziționată va fi ținută sub observație primele trei săptămâni într-o colivie separată pentru a evita îmbolnăvirea celorlalte păsări.
Un factor important în menținerea stării de sănătate a păsărilor de apartament îl au măsurile de curățenie, dezinfecție și dezinsecție periodică a coliviei și tuturor accesoriilor acesteia.
Cu toate precauțiile și respectarea principiilor de creștere păsările se pot îmbolnăvi. Trebuie să atragem atenția că amatorul și crescătorul nu sunt medici veterinari și nu îl pot substitui pe acesta, astfel încă de la apariția primelor semne de boală adresați-vă medicului veterinar. Acesta va stabili diagnosticul pe baza semnelor clinice sau/și examene de laborator și va institui tratamentul adecvat.