Prin aceast articol încercăm să aducem la cunoștiința proaspeților proprietari și nu numai, câteva reguli elementare de creștere și îngrijire a pisicuțelor.
Primul an de viață este o perioadă crucială în dezvoltarea unei pisicuțe. În acest an, orice greșeală a stăpânului poate avea urmări grave asupra animalului său.
Câteva reguli simple vă vor împiedica să vă faceți griji în ceea ce privește sănătatea sa și vor evita costurile suplimentare pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Insistam aici asupra bolilor infecțioase care sunt afecțiuni foarte grave, urmate de cele mai multe ori de moartea animalului.
Uneori după lungi și costisitoare tratamente se poate obține vindecarea animalului dar cu grave repercursiuni asupra dezvoltării ulterioare.
De asemenea prin respectarea acestor reguli dumneavoastră sunteți feriți de posibilitatea contactării unor zoonoze (boli transmisibile de la animale la om) ex: toxoplasmoza, clamidioza, giardioza etc.
În concluzie, stăpânul va trebui să respecte regulile referitoare la:
*alimentație
*igienă
*suplimente de calciu și vitamine
*deparazitare internă și externă
*vaccinare împotriva bolilor infecțioase
1) ALIMENTAȚIA PISICILOR
Alimente indicate:
-hrană special (uscată sau umedă) după vârstă, greutate precum și
după starea de sănătate (ex: afecțiuni dermatologice, hepatice, renale etc.)
-carne de vită, pui, peste, vânat; organe de vită, pui, fierte sau fripte;
-lactate (lapte dulce fiert, branză de vaci, iaurt, sana, kefir)
-cereale ca atare sau înmuiate în lapte sau supă;
-orez sau arpacaș fiert;
-supă de vită sau pui;
-legume și fructe crude sau fierte (morcovi, mere)
-ou fiert moale sau galbenus de ou crud de găină sau prepeliță, dar nu în exces (unul maxim două pe săptămână)
Alimente contraindicate:-porc, oaie, cal(carne,organe,oase)
-oase de pește, pui;
-mezeluri de orice fel;
-prăjeli sosuri răntașuri;
-conserve de uz uman;
-legume fermentescibile (cartofi, mazare, fasole)
-conservanți (vegeta, knorr)
-ciocolată, alone, dulciuri în general;
-pâine proaspătă.
OBSERVATII:
Recomandabil să se administreze motanilor încă de la vârste mici hrană care sa fie bogată în metionină. Acest aminoacid are rol hepatoprotector, dar mai ales menține Ph-ul urinar acid, astfel mirosul urinii ne mai fiind așa de înțepător. De asemenea prin menținerea Ph-ului urinar acid se previn infecțiile urinare și litiaza urinară.
Este interzisă administrarea de carne crudă. Prin ingerarea de carne crudă pisicile se pot infesta cu Toxoplasmă. Menționăm că toxoplasmoza se poate transmite la om provocând avort la femeile gravide și malformații congenitale fătului. Recomandăm femeilor gravide să nu curețe litiera pisicilor și să se spele frecvent pe mâini.
Pisicile în general și motanii în special trebuie să beneficieze de apă proaspătă la discreție, eventual apa de la chiuvetă să fie fiartă și răcită și apoi lăsată la sedimentat.
Pisicile în general apreciază singure cantitatea de mâncare necesară la o masă precum și calitatea alimentelor, totusi nu recomandăm propietarilor să administreze la o masă o cantitate prea mare de alimente și nici să nu lase alimentele în hrănitoare pe tot parcursul zilei.
2) IGIENA
Când vorbim de igienă ne referim la toate acțiunile întreprinse în vederea menținerii sănătății animalului. Noi ne vom limita aici numai la referiri despre spălat, pieptănat și periat după caz, tăiat de gheare, vidare de glande perianale, toaletă auriculară.
După cum se știe pisicile sunt niște animale curate; ele se curăță și se spală singure prin lins. Totuși, în caz de nevoie, recomandam să se facă baie generală. Pentru spălare se va folosi un șampon special. În orice caz nu folosiți orice fel de produs deoarece pielea și parul pisicilor pot fi mai sensibile chiar decât ale dumneavoastră.
Rasele de pisici cu păr lung trebuiesc periate și pieptănate zilnic insistând mai ales asupra părului de la urechi, încheieturi, coadă. Pisicile din aceste rase trebuie obișnuite de mici să fie periate și pieptănate.
Tăiatul de gheare la pisici nu este o necesitate deoarece ele iși ascut ghearele pe diverse piese de mobilier din casa sau sisaluri. Dacă proprietarul dorește să evite acest obicei unghiile pot fi tăiate periodic. Recomandăm ca această manoperă să fie efectuată de catre medicul veterinar pentru a evita eventualele accidente.
Vidarea de glande perianale și toaleta auriculară se vor face periodic, de la caz la caz numai de catre medicul veterinar.
3) SUPLIMENTUL DE CALCIU ȘI VITAMINE
În primele luni de viață, puii de pisică au o rată de creștere foarte rapidă , astfel încat, de cele mai multe ori calciul și vitaminele din alimentație nu sunt suficiente pentru necesarul organismului. Recomandăm în perioada de creștere suplimente de calciu și vitamine speciale pentru animale. După această perioadă critică se vor administra vitamine și minerale de întreținere speciale pentru animale.
4) DEPARAZITAREA INTERNĂ ȘI EXTERNĂ
Endo- si ectoparazitii reprezintă un important factor de risc atât pentru animale cât și pentru om, de aceea este absolut necesar ca animalul dumneavoastră să fie deparazitat intern și extern nu numai la nevoie ci chiar preventiv.
Chiar dacă pisicile stau numai în casă, ele se pot infesta cu endoparaziți sau ectoparaziți ale căror larve pot fi transportate de proprietari pe încalțaminte sau îmbrăcăminte.
De asemenea, puii de pisică se pot infesta de la mama lor, pe cale transplacentară sau prin supt.
Prima deparazitare internă se face la vârsta de patru săptămâni. Aceasta se va repeta în funcție de produs și greutate după sfatul medicului veterinar.
În general medicul veterinar, în funcție de condițiile date stabilește schema de deparazitare.
Aceasta diferă de la un animal la altul în funcție de:
-mediul de unde provine animalul achiziționat și felul în care a fost întreținut;
-deparazitările efectuate până în momentul achiziționării;
-mediul în care trăiește animalul (în apartament sau la curte, în colectivități de mai multe animale sau singur)
Deparazitarea internă nu se face cu orice produs. Medicul veterinar stabilește ce produs este mai indicat, după caz.
În ceea ce privește deparazitarea externă, stăpânul trebuie să prevină în permanență ectoparazitismul; ectoparaziții (purecii, căpușele, păduchii) produc disconfort animalelor, determină apariția bolilor de piele, transmit boli infecțioase și parazitare etc. Se vor folosi în acest sens numai produsele speciale existente în farmaciile veterinare și recomandate de medicul veterinar (zgărzi antiparazitare, pipete cu soluții antiparazitare etc.)
5) VACCINAREA
În primele luni de viață vaccinarea este cel mai important aspect în ceea ce privește sănătatea animalului. Vaccinurile sunt produse injectabile speciale, care conferă rezistență animalului împotriva unor boli foarte grave, chiar incurabile.
ATENȚIE! A nu se confunda orice injecție cu un vaccin.
După caz, medicul veterinar va stabili la animalul respectiv o schemă de vaccinare.
În primul an de viață se fac mai multe vaccinuri apoi , anual, un vaccin polivalent.
ATENȚIE! Nu se fac la animale bolnave.
- În general, primul vaccin se face la vârsta de 12 săptămâni după o deparazitare prealabilă. Acest vaccin trebuie să asigure imunitate împotriva bolilor: Complexul respirator, Leucemia virală, Panleucopenia și Clamidioza
- Al doilea vaccin se va face, de asemenea după o deparazitare prealabilă la un interval de 2 săptămâni și va consolida imunitatea pentru bolile enumerate mai sus.
- După vârsta de 3 luni se poate face vaccinul antirabic.
Pe perioada vaccinării stăpânul va avea grijă ca animalul să nu intre în contact cu alte animale chiar dacă sunt sănătoase, să nu fie scos în afara habitatului său.
ATENȚIONĂM! proprietarii să nu țină animale nevaccinate într-un mediu în care a stat un animal care a avut o boala infecțioasă.
Menționăm că bolile infecțioase ale pisicilor se transmit în principal pe cale respiratorie (prin inhalarea de viruși din mediul înconjurător), deci ele se pot contamina foarte ușor chiar dacă nu ies din casă.