21.07
2013 SERVICII VETERINAREEcografie veterinară
Sunt situaţii când examenul clinic nu îndrumă medicul veterinar către un diagnostic de certitudine şi atunci acesta vă poate recomanda efectuarea unor investigaţii paraclinice.
Ecografia reprezintă de departe, tehnica imagistică cel mai frecvent folosită atât în medicina veterinară cât şi în medicina umană pentru confirmarea diagnosticului prezumtiv pus în urma examenului clinic efectuat. Folosirea atât de frecventă a ecografiei în medicină este susţinută de multiplele avantaje pe care le prezintă:
- Nu este nocivă. Tehnica ecografică foloseşte ca mijloc imagistic ultrasunetul, acesta fiind lipsit de nocivitate asupra organismelor vii.
- Nu necesită pregătire specială a animalului, respectiv nu necesită anestezie, în situaţii deosebite fiind necesară cel mult o sedare uşoară.
ECOGRAFIA ABDOMINALĂ
- permite vizualizarea diferitelor organe din cavitatea abdominală obţinându-se date importante cu privire la dimensiunea, forma şi structura organelor interne, se pot vizualiza astfel diferitele formaţiuni patologice de la nivelul organelor interne (tumori, chişti, abcese, calculi, etc.),
- permite vizualizarea lichidelor patologice de la nivelul cavităţii abdominale (hemoragii, exudate, transudate, etc).
ECOGRAFIA TRANSTORACICĂ
- permite vizualizarea structurilor de la nivelul cutiei toracice şi a formaţiunilor intratoracice patologice (totuşi ecografia transtoracică are aplicaţii limitate în examinarea pulmonilor normali).
ECOGRAFIA CARDIACĂ
- oferă informaţii extrem de utile despre structura şi funcţia cordului. Reprezintă un mijloc de diagnostic foarte important în cardiologia veterinară.
ECOGRAFIA GESTAŢIEI
- permite examinarea fetuşilor pe tot parcursul gestaţiei aducând informaţii importante despre evoluția gestației, fără efecte nocive atât asupra fetuşilor cât şi asupra femelei.
ECOGRAFIA SUPRAFEŢELOR
- se pot examina ecografic: glanda tiroidă, testicolele, ochiul, ganglionii limfatici, muşchii şi chiar tendoanele.
ECOGRAFIA INTERVENŢIONALĂ
- sub examinarea ecografică se pot efectua puncţii evacuatorii în scop terapeutic precum şi puncţii aspirative cu ac fin sau puncţii cu recoltare de fragmente de ţesut în scop de diagnostic.
ECOGRAFIA DOPPLER
- permite vizualizarea diferitelor structuri vasculare şi determină tipul de curgere şi viteza curgerii sângelui.
Pentru a putea efectua cu succes ecografii este nevoie bineînţeles de specializare în domeniul imagisticii, multă experienţă, precum şi de un aparat performant care să ofere o imagine cât mai clară a diferitelor structuri examinate.
Dr. Alice Rădulescu, medic primar veterinar la A&A Medical Vet are o experienţă de peste 14 ani în domeniul ecografic şi peste 8 ani în domeniul ecocardiografic, are o foarte bună pregătire în domeniu, a participat la nenumărate cursuri de specialitate naţionale şi internaţionale şi nu în ultimul rând are la dispoziţie în scopul efectuării investigaţiilor ecografice, aparate moderne şi performante.
Cabinetele A&A Medical Vet sunt dotate cu:
Ecograf Esaote MyLab30 GoldVet - tehnologie de top, înaltă rezoluţie (calitate imagine la cel mai înalt nivel) soft veterinar complex cu calculaţii şi măsurători avansate , abdominal, cardiace şi reproductive. Mai multe date tehnice le gasiţi la dotări.
Ecograf General Electric Logiq Premium 6 - Este un ecograf staţionar, multidisciplinar Doppler, construit în arhitectură TruScan cu TruAccess, CodeScan, SmartScan, TruConect şi ConfortScan, intens software. Mai multe date tehnice le gasiti la dotări.