Putem dovedi dragoste faţă de animăluţele noastre în diverse moduri: îi răsfăţăm cu cea mai bună hrană, le oferim cele mai haioase jucării, îi plimbăm des în parc şi îi alintăm tot timpul. Câteodată, toate acestea nu sunt suficiente pentru a avea într-adevar un tovaraş fericit.
Fără să ne dăm seama, uităm că animalele de apartament, în timp, au suferit aşa numitele adaptări treptate la noile condiţii de mediu, aşa numitul ‘mediu de viaţa’ (habitatul).
Grija pentru un animal necesită a ști cum să îi ingrijiți blana, pielea și unghiile. Pentru că ne dorim ca animăluţul dumneavoastră să fie realmente fericit, vă vom prezenta câteva aspecte ale îngrijirii periodice ce merită respectate.
Întreținerea poate începe imediat dupa ce schema de vaccinare a luat sfarșit.
Periajul
Pesiajul este prima manopera care trebuie efectuată înaintea îmbăierii sau toaletării unghiilor, urechilor și glandelor perianale.
Animalele tinere trebuiesc obișnuite cu periajul zilnic cât mai devreme, astfel încât acesta să vă permită acest lucru și atunci când sunt adulți La această vârstă, cățelul va vedea periajul ca o altă formă de mângâiere.
Ca adlți, câinii suferă două năpârliri anuale mai mult sau mai puţin evidente. Năpârlirea este declanşată de durata zi-lumină, temperatură, determinând densitatea părului şi viteza de reînnoire a acestuia. În afara perioadei de năpârlire, sunt câţiva factori care pot schimba aspectul blănii şi care necesită o atenţie corespunzătoare. O stare de deficienţă generală, dezechilibrul hormonal la femele, dieta dezechilibrată; părul reacţionează la aceşti factori de stres, devenind mai uscat, încurcându-se şi pierzându-şi intensitatea culorii şi strălucirea.
Noi vă recomandăm să periaţi frecvent animăluţul dumneavoastră, astfel îndepartaţi părul mort, praful şi orice alţi corpi străini reţinuţi în blană. Periajul ajută, deasemenea, la oxigenarea capilarelor din piele, stimulează creşterea sănătoasă a părului, fiind de asemenea şi o metodă de socializare întărind relaţia între stăpân şi animal.
Imbaierea animalelor
În trecut, sfatul general acceptat era că îmbaierea frecventă a animalului de companie ar deteriora blana. Deși această idee nu a fost niciodată adevărată, de curând s-a demonstrat că biochimic, pielea și părul cățelului este foarte similară cu cea al unui om. Atât pielea umană și cățel și părul sunt alcătuite din proteine, cu sebum ca lubrifiant. Dumneavoastră decideţi cât de des vă îmbăiaţi câinele: nu există nici un argument împotriva nici unei frecvenţe de îmbaiere, atât timp cât folosiţi produse adecvate care nu afectează pielea. Șampoanele moderne concepute pentru câinii de toate vârstele și tipurile de piele și blană permit proprietarului să spele animalul ori de câte ori este nevoie (media fiind o baie pe săptămâna). Acest lucru ajută la eliminarea murdăriei şi a paraziţilor, oxigenând pielea şi reducând tendinţa de încurcare a părului. Îmbăierea face ca animalul dumneavoastră să se simtă mai bine, diminuând mâncarimea şi garantează, fără greş, igiena familiei dumneavoastră.
Cele mai multe animale, în special puii, se bucura de baie. Începeți prin periajul blanei pentru a îndeparta părul mort și murdăria. Udați blana foarte bine până la piele. Folosiți apă caldă, dar nu fierbinte. După ce l-ați umezit , aplicați șamponul și masați la fel cum faceți cu părul dumneavoastră. Lăsați șamponul să acționeze timp de cinci minute, apoi clătiți bine. Clătirea este cel mai important pas, șamponul neclătit făcand blana să apară uscată. Uscarea se face la temperatura normală a camerei (este bine să lăsați pur și simplu ca blana animalului sa se zvânte, o data ce apa în exces a fost eliminată cu un prosop ). În cazul în care se folosește un uscător de păr, asigurați-vă că acesta este setat pe o temperatura mai rece.
Șampoanele uscate sunt disponibile pentru a fi folosite pe animalele care nu iubesc apa. Șampoanele uscate sunt aplicate pe blană, fără apa, apoi fiind periate prin blană. Ele ajută, dar nu sunt la fel de eficace ca o baie udă.
În cazul în care nu aveți îndemanarea necesară, vă recomandăm ca îmbaierea să fie făcută de specialiștii din cabinet, precum cei de la A&A Medical Vet.
Tunsul
Este recomandat atât câinilor cât şi pisicilor şi poate fi făcut de necesitate sau pentru aspectul estetic.
La cabinetele A&A Medical Vet vă puteţi tunde companionul inclusiv pentru a participa la expoziţii, iar acesta datorită unei experienţe vaste a colegilor care se ocupă de cosmetică.
Vă rugăm să programaţi întotdeauna sesiunea de cosmetică.
Aveţi un căţel cu păr lung? Trebuie să ştiţi că este necesar să acordaţi o deosebită atenţie zonei perianale şi perivulvare, respectiv zonei prepuţului. Blăniţa, nu numai că se pătează în aceste regiuni datorită emisei de urină şi fecale, dar în acelaşi timp creează mediu propice dezvoltării diverselor microorganisme şi astfel pot apărea o serie de probleme nedorite.
Igiena câinelui dvs. presupune să aveţi grijă şi de ochi, urechi şi de unghiile acestuia. În aparenţă, uşor de realizat, aceste manopere trebuie efectuate cu simţ de răspundere şi atenţie. Noi vă recomandăm să apelaţi la medicul veterinar pentru a nu risca apariţia unor posibile accidente.
Tăierea ghearelor
Taierea ghearelor nu este doar o parte de cosmetică, ci reprezintă o importantă partea a sănătății animalului dumneavoastră. Ghearele netăiate pot cauza o varietate de probleme, printre care: gheare rupte, care sunt dureroase și sangereza abundent, gheare încarnate.
Un bun indiciu că "unghiile sunt prea lungi” este sunetul clic-clic-clic când animalul merge pe suprafețe neacoperite de covoare.
În cazul în care câinele nu are parte de prea multe plimbări sau aleargă mai degrabă pe covor decât pe pavaj, ghearele sale vor creşte foarte repede. În acest caz ele trebuie tăiate frecvent începând de la o vârstă mică, cu un cleşte special.
Igiena urechilor
Este foarte importantă pentru rasele cu urechi căzute care nu se aerisesc bine. Pentru a evita infecţiile şi otitele, urechile trebuie curăţate săptâmanal, iar părul în exces trebuie îndepărtat frecvent.
Golirea glandelor perianale
La câini, glandele perianale au rolul de a marca teritoriul și de a identifica alți câini. Glandele perianale se golesc in mod natural atunci când câinele defecă. Este important ca glandele să fie golite de un frizer sau de medicul veterinar, fiind un aspect important al îngrijirii și confortului animalului. Disconfortul este evidențiat de către câine prin glisarea posteriorului pe sol, linsul sau mușcatul excesiv în partea dorsală, având dificultăți în adoptarea poziției sezând.
Îngrijirea ochilor şi mustăţilor
La unele rase se observă deseori urmele unor pete roşii inestetice sub ochi sau mustăţi. Acestea sunt rezultatul pH-ului acid al lacrimilor şi al salivei. Pentru a atenua aceste pete şi pentru a preveni formarea lor, noi vă punem la dispoziţie produse speciale în acest scop.
Clinica noastră înţelege care sunt necesităţile animalului dvs. şi respectă cu stricteţe minuţiozitatea cu care trebuie realizată fiecare manoperă în parte.
Vă aşteptăm oricând pentru a reda companionului dvs. îngrijirea aferentă, frumuseţea şi sănătatea de care are nevoie!