Anual, multe animale de toate vârstele se îmbolnăvesc şi mor din cauza bolilor infecțioase ce ar fi putut fi prevenite prin vaccinare. Expresia conform căreia "prevenţia este mai bună decât tratarea" este perfect adaptată situației, deoarece nu există tratament specific pentru bolile infecțioase iar terapia lor este îndelungată, costisitoare și nu întotdeauna încununată de succes. Uneori după lungi și costisitoare tratamente se poate obține vindecarea, dar cu grave repercusiuni asupra dezvoltării ulterioare.
Aceste boli pot fi prevenite printr-o vaccinare corespunzătoare.
În primul an de viața se vor efectua mai multe vaccinări în scopul instituirii unei imunități solide la animalele tinere care sunt mai predispuse la îmbolnăvire. Vaccinarea inițială nu protejează însa animalul pe viață. Anual se va face rapel pentru a reînnoi imunitatea produsă de vaccinarea inițială.
Un stăpân responsabil se va asigura că animalul său este vaccinat la timp.
Schema vaccinării inițiale și vaccinarea de rapel va fi stabilită după caz de medicul veterinar.
Reamintim că vaccinurile nu sunt "simple injectii", ele sunt produse biologice speciale care, în urma administrării, vor declanșa în organism producţia de anticorpi împotriva anumitor afecțiuni.
Vaccinările se vor efectua numai de către medicul veterinar în urma unei consultații care să stabileasca starea de sănătate a animalului (vaccinurile nu se efectuază la animale bolnave sau suspecte de îmbolnăvire).
La pisici, marea majoritate a bolilor infecțioase se transmit pe cale respiratorie astfel încat vaccinarea este cu atât mai importantă chiar dacă "stau numai în casă".
Animalele tinere în curs de vaccinare trebuie protejate până la încheierea schemei inițiate de vaccinare, evitându-se contactul cu alte animale și cu mediul extern, chiar si câteva zile după aceea.
Totodată, alimentaţia deficitară are repercusiuni majore în dobândirea unui status imunologic postvaccinal corespunzător, concluzionând astfel că animalul trebuie să primească o hrană echilibrată pe tot parcursul vieţii acestuia.
Înainte de vaccinare, animalele trebuie deparazitate corespunzător atât intern cât şi extern.
Vaccinarea nu protejează animalele împotriva tuturor îmbolnăvirilor, ci numai împotriva acelora pentru care au fost vaccinate.